Ukrajinský Naftogaz splatil Gazpromu približne polovicu z dlhu

18.02.2014 Celý región

Kyjev 18. februára (TASR) - Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz splatila približne polovicu z dlhu, ktorý mala voči ruskému koncernu Gazprom. Uviedol to dnes zdroj z ruskej plynárenskej spoločnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ešte skôr zdroj z ukrajinskej vlády uviedol pre agentúru Reuters, že Naftogaz splatil z dlhu za rok 2013 celkovo 1,28 miliardy USD (932,2 milióna eur). Vedenie Gazpromu sa k informáciám zatiaľ nevyjadrilo.

Začiatkom februára Gazprom varoval, že Ukrajina dlhuje firme za dodávky plynu už zhruba 3,3 miliardy USD. Urobila tak 10 dní po tom, ako uviedla, že len za minulý rok dosiahol dlh Ukrajiny voči Gazpromu 2,7 miliardy USD. Naftogaz vtedy upozornil, že mu neplatia jeho vlastní odberatelia a nie je vylúčené, že nebude schopný svoje záväzky uhradiť v stanovenom termíne.

Rusko v decembri súhlasilo s dočasným znížením ceny za dodávky plynu pre Ukrajinu od 1. januára tohto roka zhruba o tretinu a na pomoci v podobe odkúpenia ukrajinských dlhopisov v hodnote 15 miliárd USD. Z tejto pomoci Ukrajina koncom minulého roka získala 3 miliardy USD a v pondelok (17.2.) ruský minister financií Anton Siluanov potvrdil, že za ďalšie 2 miliardy USD kúpi Rusko ukrajinské dlhopisy tento týždeň.

Viacerí pozorovatelia považujú zníženie cien plynu a ponúknuté financie za odmenu pre ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča po tom, ako Kyjev koncom novembra odložil podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. To vyvolalo na Ukrajine začiatok protestov, ktoré trvajú už tretí mesiac.
 

Vyberte región